Пољопривредно-прехрамбени факултет Универзитета у Сарајеву организује Webinar: Исхрана у здрављу и болести (укључујући Ковид-19 пандемију) у оквиру пројекта ‘’Дијаспора за развој’’ – Д4Д, који је пројекат Министарства за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине (МЉПИ) и Владе Швицарске уз имплементинг партнере УНДП БиХ и ИОМ БиХ.
Предавач је проф.др. Јасминка Илицх, Флорида Стејт Јуниверсити чији је ангажман на преносу знања из исељеништва у Босну и Херцеговину организован у оквиру пројекта Д4Д.
Проф. др. Јасминка Илицх регистрована је дијететичарка нутриционистица (РДН) и почасни члан Америчког колеџа за нутриционистику (ФАЦН). Чланица је Босанскохерцеговачко-америчке академије умјетности и наука. Проф. др. Илицх докторирала је из медицинских наука на државном Универзитету Охајо, Колумбус Охајо (САД) и Свеучилишту у Загребу (Хрватска). Магистрирала је нутриционизам на Универзитету Јутах (САД) и дипломирала хемију на Универзитету у Сарајеву (Босна и Херцеговина). Професорица је на научној области нутриционизам и сарађује са Институтом за успјешну дуговјечност (Institute for Successful Longevity) и Центром за боље здравље и живот сиромашне популације (Center on Better Health and Life for Underserved Populations) на државном Универзитету Флорида (САД). Истраживања проф. др. Илицх финансирано је из савезних и других ванредних грантова, а усредоточено је на нутриционистичке интервенције које укључују модифицирање понашања и начина тјелесне активности за аугментацију састава костију и тијела. Објавила је преко 130 рецензираних научних радова, радова са симпозија и поглавља у књигама те преко 200 сажетака / зборника радова. Професорица Илицх примила је више националних и међународних награда чиме је препозната њена еминенција у науци.
Распоред предавања можете погледати у табели испод, а све детаље о начину пријаве погледајте овдје.
Особа за контакт је проф.др. Ирзада Таљић, i.taljic@ppf.unsa.ba.
Предавач: проф.др. Јасминка Илицх, Флорида Стате Университи
Датум/ date
Вријеме/ time |
Наслов и садржај предаванја | Title and lecture plan |
4/11/2020
18:00- 20:00 |
Шта је нутриционизам · Правилна исхрана · Поремећаји у исхрани · Исхрана у доба КОВИД-19 пандемије |
What is nutrition
· Healthy diet · Disordered eating · Nutritional issues in the COVID-19 era |
11/11/2020
18:00- 20:00 |
Америчке прехрамбене препоруке · Нутритивни недостаци и нутритивне болести · Нутритивни недостаци код гојазности gojaznosti
|
Dietary guidelines/recommendations in USA
· Nutritional deficiencies · Malnutrition and obesity
|
16/11/2020
18:00- 20:00 |
Популација треће животне доби и исхрана · Хронична упала · Хронични стрес |
Aging population and nutrition
· Low grade chronic inflammation · Chronic stress
|
18/11/2020
18:00- 20:00 |
Поремећаји у тјелесној маси (кости, мишићи, масно ткиво) · Остеопороза · Саркопенија · Гојазност · Остеосаркопенијска гојазност |
Bone and body composition derangements
· Osteoporosis · Sarcopenia · Obesity · Osteosarcopenic adiposity
|
23/11/2020
18:00- 20:00 |
Писање peer-review чланака за научне часописе · Развијање пројеката и писање успјешних грантова
|
Writing peer-review papers for scientific journals
· Developing projects and writing successful proposals
|